Tecnologia Industrial 2 Batxillerat
MARC SERRA
P5: CONTROL DE LA QUALITAT
"Preocupa't per la qualitat dels teus productes; molta gent no està preparada per l'excelència, així sorprendràs"
Steve Jobs
DEFINICIÓ
El control de qualitat és el conjunt de programes, tècniques i accions que es realitzen, ja siguin a través d'anàlisis, tests o altres eines de Control de gestió disponibles per tal de detectar defectes existents en productes, processos o serveis.
Un cop recollida tota la informació possible, el control de qualitat es basa en l'anàlisi i interpretació de dades per assegurar que els productes o serveis finals estiguin dissenyats i es produeixin per tal de satisfer els requisits i especificacions demandades per tots els usuaris, i no només l'usuari final.
A partir del moment en què l'oferta supera la demanda és quan el terme "qualitat" pren protagonisme davant la producció, ja que el client té on escollir. Cal destacar el procés d'autocontrol, el control per part dels operadors de les peces fabricades, que fomenta la sensació de responsabilitat, obté una millora de la qualitat i una disminució dels costos.


L'Organització Internacional per a l'Estandardització (coneguda com a ISO pel prefix grec que significa igual) és una organització no governamental que es compon per diferents representants d'organismes de normalització de més de 150 països. Fundada el 23 de febrer de 1947 a Ginebra, la seva funció és l'elaboració d'estàndards i normes internacionals per molts camps de la indústria i el comerç.
L'organització publica molts tipus de normes, com ara tècniques (per exemple sobre MP3 o targetes telefòniques), de classificació (p. ex. de codis de països) o estàndards de procediments (p. ex. l'ISO 9000 sobre gestió de la qualitat).
PRINCIPALS NORMES ISO
ISO 216
ISO 3166-1
ISO 4217
ISO 9000
ISO 9001
ISO 14000
ISO 27001
ISO 20000
ISO 32000
Mides dels papers (A3, A4...)
Noms dels països
Codis de divises
Sistemes de Gestió de la Qualitat (fonaments i vocabulari)
Sistemes de Gestió de la Qualitat (requisits)
Estàndards de Gestió Mediambiental en entorns de producció
Sistemes de gestió de Seguretat de la Informació
Tecnologia de la Informació
Format de Document Portàtil (.pdf)

Empreses com SGS, Applus o AENOR s'encarreguen de fer inspeccions periódiques a altres empreses per certificar que compleixen les diferents normes ISO.

Normativa ISO 216



METROLOGIA
Molt lligat amb l'apartat de la qualitat apareix la necessitat de mesurar. Cal que hi hagi instruments de mesura que permetin que qualsevol peça es pugui construir amb les dimensions exaces a qualsevol lloc del món. Mesurar és el procediment de comparar una magnitud coneguda presa com a unitat, amb una altra de la mateixa naturalesa, per trobar la relació existent entre elles. Aquesta relació ens permet expressar el valor de la nova magnitud. S'ha d’entendre per magnitud tot allò que és susceptible d’ésser mesurat, com ara la longitud, la massa o el temps. Llavors de l’acció de mesurar en diem mesurament i el resultat que n’obtenim és la mida o mesura.
Com a conseqüència de la importància del mesurament ha sorgit la metrologia com a ciència que estudia el mesurament de les diferents magnituds, els sistemes d’unitats i estableix els requisits per a la fabricació dels instruments de mesura. Modernament, amb el desenvolupament tecnològic i la necessitat d’aplicar la metrologia a les activitats industrials, s’ha creat la metrotècnia, que es defi neix com la metrologia referida a la tècnica, és a dir, aplicada a la tecnologia industrial, la qual tracta de temes com conèixer els instruments de mesura, instruccions per al seu maneig i conservació..., i, a més, dóna les bases per fer les mesures correctament.
INSTRUMENTS DE MESURA










MÀQUINES - EINA
Un altre factor important per a la qualitat són les màquines que es coneixen com a màquines-eina, un tipus de màquina que es fa servir per donar forma a materials sòlids. Aquestes acostumen a ser màquines estacionàries que fan el moldejat de la peça per eliminació d'una part del material. Cadascuna de les peces que constitueixen una màquina eina desenvolupa una funció especifica i concreta.
Nosaltres hem treballat dues màquines-eina: el torn i la fresadora.
EL TORN

El torn és un tipus de màquina-eina que permet mecanitzar peces de forma geomètrica de revolució. Aquestes màquines-eina operen fent girar la peça que volem mecanitzar (subjecta en el capçal o fixada entre els punts de centrat) mentre una o diverses eines de tall són empeses en un moviment regulat d'avanç contra la superfície de la peça, fent saltar encenalls d'acord amb les condicions tecnològiques adequades en mecanitzar.
L'eina de tall va muntada sobre un carro que es desplaça sobre unes guies o rails paral·lels a l'eix de gir de la peça que es torneja, anomenat eix Z; sobre aquest carro n'hi ha un altre que es mou segons l'eix X, en direcció radial a la peça que es torneja, i pot haver-hi un tercer carro anomenat charriot que es pot inclinar, per fer cons, i on es recolza la torreta portaeines. Quan el carro principal desplaça l'eina al llarg de l'eix de rotació, produeix el cilindratge de la peça, i quan el carro transversal es desplaça de manera perpendicular a l'eix de simetria de la peça es realitza l'operació anomenada recapçat.
Existeixen diferents tipus de torns:






Vegem el funcionament del torn amb aquest vídeo:
Aquestes són les principals parts:

LA FRESADORA

Una fresadora és una màquina eina de potència utilitzada per a donar formes complexes a peces de metall, plàstica, fusta o ceràmica i altres materials. Poden executar una gran quantitat d'operacions complexes, com tall de ranures, planejats, perforacions, etcètera.
En les fresadores tradicionals, la peça es desplaça acostant les zones a mecanitzar a l'eina, d'aquesta manera es permet obtenir formes diverses, des de superfícies planes a d'altres de més complexes.
La seva forma bàsica és la d'un tallant que gira sobre un eix vertical i es pot moure en tres dimensions, respecte a la peça que cal mecanitzar. El moviment al llarg de la superfície de la peça a mecanitzar es porta a terme generalment mitjançant una taula mòbil en la qual es munta la peça a mecanitzar, preparada així per a moure's en dues dimensions.
Es poden operar les màquines fresadores tant manualment com mitjançant control numèric per ordinador.
Vegem el seu funcionament:


Principals parts:
